A kecses Roxy, az irodavilágítás szakértője!

Mint mindenhol, úgy az irodavilágításban is fontos szerepet játszik a megfelelő lámpatest kiválasztása. Számítógépes munkakörnyezetben lényeges a káprázáskorlátozás és a vibráció mentesség. A káprázás korlátozás alapvetően azt jelenti, hogy a lámpatest nem vakít. Ezt egy nemzetközi skála szerint sorolják be, aminek a rövidítése az „UGR” megnevezés (unified glare rating). Az UGR<19 értékű lámpatestek nem kápráztatnak.

Azonban, hogy jobban át lásd, az alábbi helyzetet képzeld magad elé. A számítógép előtt ülve a szabványos lámpatervezéssel a monitort nézve, a perifériás látásunkba nem érkezik a lámpatest irányából vakító fény. Régen ezt a dupla parabola tükrökkel érték el, ma pedig megfelelő optikával, ami egy panel esetén lehet egy mikroprizmatikus diffúzor. A kápráztatás minimalizálásához azonban a lámpatestek megfelelő kiosztása is fontos.

A másik lényeges tulajdonság a vibráció mentesség. Ez az a jelenség, amikor a lámpatest elektronikáján átmegy a hálózat frekvenciája. Ez azért lehet zavaró, merthogy fárasztja a szemet.

A jó minőségű lámpatestek esetében ez nem fordulhat elő. Egyszerűen ellenőrizheted hiszen, ha a telefon kameráját a lámpatest fényéhez tartjuk, akkor a kamera érzéketlenségének köszönhetően, láthatod ahogy vibrál. Ezek, az egyszerű elvek érvényesülnek tantermeknél is, hiszen kártékony és zavaró, ha vakít a lámpatest vagy vibrál. Diákoknál ez kiemelten fontos, ugyanis a látásuk romlása mellett, a figyelmüket is nehezíti.

A Roxy lámpatest UGR<19 értékével és megfelelő minőségével megoldást kínál az irodavilágíytáshoz is. A Roxy sima és időtálló kialakításával, vakításmentes világítást kínál a tanulási lehetőségekhez vagy a munkához.

A lámpatest mennyezetre és falra szerelhető vagy akár függeszthető is. Fényeloszlása többféle lehet. Választhatunk direkt vagy direkt-indirekt lámpatestet, esetlegesen aszimmetrikus fényeloszlással táblavilágító  alkalmas táblavilágításra. Ennek előnye, hogy egy tanterem megvilágításánál egységes típusú lámpatestet tudunk használni.

Technikai paraméterei

Fényáramát tekintve 4000lm és 5500lm, aszimmetrikus típusnál 2200lm-es 4000K-es lámpatest minden feladatra jó lehet.

Hatékonyságát növeli, hogy könnyen kiegészíthető egy 3 órás biztonsági egységgel, valamint integrált mozgás- és fényérzékelővel, ami az elektromos ára fogyasztását tudja minimalizálni, a lámpatest élettartamának növelése mellett.

Lehetőséged van akár sorolni is a gyári soroló lemezzel, mely lényegesen felgyorsíthatja a szerelést.

DALI és FLEX dimmeléssel rendelhető. A Dali már korábban említett módon akár kapcsolóval vagy egyéb más DALI eszközökkel is szabályozható. A FLEX ezzel szemben egy egyszerűbb fényáramcsomag kiválasztás, melyet manuálisan, kapcsolón keresztül tudunk megtenni.

A Thorneco Roxy egy szép designos lámpatest, amely fényével és megjelenésével is jól illeszkedik akár az irodák tárgyalóiba is. Ide mindig impozánsabb lámpatest választása javasolt, de mégiscsak egy letisztult kialakítású lámpatest, a megfelelő fényiminőséggel minden esetben egy jó megoldás.

A Roxy kecses vonalai, homogén fénye és szabályozhatósága mind-mind alkalmassá teszi erre feladatra.

Forrás: THORN

Leave a Reply