Csarnokvilágítás, Schrack ARKTUR lámpatesttel!

Ebben a cikkünkben a csarnokvilágításhoz hozunk pár lámpa inspirációt. A villanyszerelő kiválasztja a lámpatestet és jó esetben a kereskedő még tervet is készít rá. Azonban, ha igazán jól akarsz lámpatestet kiválasztani a helyiségbe, akkor számos szempontot figyelembe kell venned. Vegyük át a csarnokvilágítás főszempontokat:

  • Fénypontmagasság, az a magasság ahova úgy helyezhetünk el lámpatestet, hogy az semmilyen munkafolyamatot ne zavarjon.
  • A lámpatestek elrendezésének van-e fizikai akadálya. Itt gondolj a gépészeti csövekre, kábeltálcákra stb.
  • Adott helyiségben végzett munkafolyamat. Ez az egyik legfontosabb, hiszen ez szabja meg nekünk a szükséges fényt az MSZ-EN 12464-1/2012 szabvány szerint.
  • A fentieken kívül fontos még az energiahatékonyság, esetleges szabályzásokkal további energiamegtakarítás elérése.
  • A polcozottság, magasraktár lesz-e vagy csak egy nyílt tároló vagy gyártóhelyiség.

Mint láthatod csak a legfontosabb paraméterek is már komolyan befolyásolják a lámpatestek darabszámát és teljesítményét.

A csarnokvilágító lámpatesteket, a hagyományos technológia esetében 5 fm alatt soha nem alkalmazták, hiszen az erős fényerejük, túl nagy és inhomogén fényt adott maga alá. Ennek így nem volt értelme. Az 5 fm alatti magasságokban por és páramentes lámpatesteket alkalmazták.

Ma több olyan lámpatípus ismert melynek van kis fényáramú tagja így egy 4-5000 lm-es csarnokvilágító alkalmazható 5 fm alatt, ha a fényét tekintjük. Azonban ezek általában 120 fokosak így továbbra is csakis tervezéssel dönthető el az alkalmazhatóságuk. Amennyiben inhomogén fényt adnak a kívánt megvilágítás elérésekor, úgy oda sem alkalmasak.

A homogén fényt megfelelő tervezéssel elérhetjük a csarnokvilágítás esetében. Ma egy profi tervezéshez használhatunk többféle lámpatestet mind sugárzási szögben mind pedig designban.

A Schrack Arktur lámpatest elérhető szögletes és körszimmetrikus kerek formában.

Az Arktur SQUARE lámpatest 100 fokos sugárzási szöggel és az elérhető három fényáram csomaggal, egy rendkívül jól tervezhető lámpatest.  Fényáramok és teljesítmények: 108W és 14550lm, 159W és 19800lm, 194W 23400lm. Mindezeket IP65-ös védettség mellett 4000K-es színhőmérséklettel képesek működtetni. A lámpatest ház alumínium öntvény, és edzett előlap üveg található rajta, hogy minőségi és időtálló legyen! Hőtűrésük is igen kiváló, -40-től +45 fokig magabiztosan működnek.

A lámpatestekhez függeszték, mennyezeti állítható szerelőkonzol és mennyezeti rögzítő is rendelhető, ahogy a helyszín kívánja.

Az Arktur kerek változatában már a hagyományos kinézetű csarnokvilágítót tisztelhetjük. Három fényáramcsomagból választhatunk amelyek: 100W és 13000lm, 120W és 17000lm, illetve 160W 21000lm. Ezekben a lámpatestekben elérhető a 120W-os és a 160W esetében a szabályzás. Egy DALI bemenet segítségével különböző automatizmusokat lehetséges kialakítani. Ilyen lehet például az automata megvilágítás beállítás. Egy DALI fényérzékelő segítségével folyamatosan mérhetjük a helyiség fényét és a mesterséges világítással kiegészíthetjük a természetes megvilágítást.

Ez nem csak költséghatékonyságot jelent a beépített anyagok ellenére, de a szemet sem terheli a fényváltozás. Ez köszönhető annak, hogy egyforma fényerővel világítjuk meg a helyiséget.

Az Arktur lámpatestek a kiegészítőkkel megfelelő megoldást nyújtanak a jó tervezéshez és minőségükkel biztosítják a hosszú távú, gondtalan működést. Látogasson el a Schrack webáruházba.

Leave a Reply