Energiahatékonysági címkék változása a világításban!

Az energiahatékonysági címkék az összes területen szigorodnak, ezt hallhattad már Te is. Meglepődsz, ha az 5-6 éve épített házunk kategóriákat romlik, vagy a hűtő, ami eddig A++ volt most lehet, hogy F-es kategóriába fog tartozni. Ez mind a klímavédelmi célok irányába történt lépések egy-egy mozzanata. Fontos, hogy tisztán lásson mindenki, nem történi változás a termékekben. Amelyik terméknek eddig jó volt az energia besorolása, nyugodj meg, ezután is ugyanolyan jó marad.

Egységes európai Világítástechnikai rendelet.

Ezek a változások nem csak az energiacímkékben merülnek ki. Az energiacímke egy egységes szabályozás egyik területe. A Világítástechnikai területen egy Egységes európai Világítástechnikai rendelet, amely szabályozza a forgalomba hozható fényforrás típusok forgalmazási idejét és kivezetését.

Ez a rendelet újabb lépcsőfokához érkezett. Egyrészt elérkezett az idő, hogy a hagyományos T8-as fénycsövek kivezetési időszakába kerüljünk (2021 szept. 1től 2023 szept 1-ig), másrészt pedig nagyobb hatékonyságot vár el a piaci szereplőktől. Maga a Világítástechnikai termékek hatékonyságát villogását és egyéb paramétereit is szabályozza. Az egységesebb és jobban szabályozott piaci minőség érdekében. Ez a rendelet a klímavédelmi célokat segíti elő.

A fényforrások környezettudatos tervezéséről szóló (EU) 2019/2020 rendelet a fényforrások és lámpatestek környezettudatos tervezésére vonatkozó követelményeket írja elő. A követelmények harmonizált szabványok alapján végzett számításokon alapulnak. Ezen számítások az alapjai az energiacímkék különböző kategóriáiba sorolásának.

A hatékonyság számítás a következőképpen történik: hasznos fényáram/feltűntetett energiafogyasztás hányadosának a teljes hálózati együtthatóval való szorzata.

Ez megad egy ηTM értéket, amellyel kategóriába sorolhatjuk a termékeket.

Ezek a kategóriák pedig:

Teljes hálózati hatékonyság ηTM (lm/W) Energiahatékonysági besorolás

210 ≤ ηTM                           A

185 ≤ ηTM < 210                 B

160 ≤ ηTM < 185                 C

135 ≤ ηTM < 160                 D

110 ≤ ηTM < 135                 E

85 ≤ ηTM < 110                   F

ηTM < 85                             G

Az Energiacímkéket egy európai központi rendszerbe kell feltölteni a gyártóknak. Ez az EPREL European Product Registry for Energy Labeling. Így a kereskedők és végfelhasználóknak módjukban áll letölteni ezeket a dokumentumokat. Továbbá a címke mellett van egy QR kód is feltüntetve és annak beolvasásával, egyből letudod hívni az adatlapot!

Az EPREL adatbázisnak lesz egy nyilvános mindenki számára elérhető része is, ahol tájékozódhatunk mi magunk is egy adott fényforrásról vagy lámpatestről.

A termékeket az új besorolás nem minősiti vissza, hanem felülvizsgálja egy másik kalkuláció alapján. Az friss, A-tól G-ig terjedő besorolás célja, hogy elegendő mozgásteret adjon a jövőbeli fejlesztésekhez.

A hatályos rendelet lényeges aspektusa, hogy különbséget tesz a fényforrások, a világítótestek, a lámpatestek és a különálló előtétek között. Az új energiabesorolás nem csak szigorúbb számítások alapján sorolja be a világítástechnikai termékeket, de ezzel ösztönzi is a gyártókat a további fejlesztésekre.

Összeségében tehát, az energiacímke egy fontos tényező mellyel egy egyszerű kategóriával információt kaphatunk a termék hatékonyságáról, a lakosság számára is érthető módon.

Viszont két kiemelendő tény van a témában:
  • Az, hogy az eddig A++-os fényforrás ezután F-es lesz ettől nem lesz rosszabb, csak besorolási határok változtak.
  • Ez egy egységes klímabarát Világítástechnikai rendelet egyik momentuma, amely nem csak a hatékonyság irányába tereli a gyártókat, de a piacra jobb minőségű és szabályozottabb termékeket enged majd be.

Ez egy előre haladó változásnak vedd és a világítás területét is, mind technológiailag mind fejlesztés szempontjából pozitív irányba hajtja.

Válassz kedvedre a cikk támogatójaként, a PHILIPS kollekcióiból!

A cikket támogatta: PHILIPS

Leave a Reply