Philips HUE, az intelligens világítás!

A Philips okosvilágítási rendszerével a HUE-val úttörőnek számít az okosvilágítás területén.

Ebből kifolyólag az egyik legmegbízhatóbb, legegységesebb rendszer. A HUE a vezető és mindig is újító világítási rendszernek számított, melyben a lámpatesteket és fényforrásokat vezérelheted, csoportosíthatod.

Érdekesség, hogy ez a projekt a Philips és az Apple együttműködéséből jött létre. A termékek, az Apple Homekit egységekkel is kompatibilisek.

Milyen elven működik?

Alapvetően a HUE rendszer egy WIFI és Zigbeealapú rendszer. A központi egység (Bridge) és a fényforrások, lámpatestek között Zigbee protokollon keresztül létesül a kommunikáció. Wifi kapcsolat a bridge és az okoseszköz közötti kommunikációhoz kell. Amit az okoseszközről kiadunk parancsot azt a Bridge „átfordítja” és Zigbeen keresztül utasítja a lámpákat. A Wifi kapcsolat magában nem biztosítja a távoli elérést. Ehhez egy külön account-ot kell készítened, ami lehetővé teszi, hogy bárhonnan elérd lakásod világítási platformját. Továbbá internet kell ahhoz, hogy a frissítések lefussanak, nem csak a Bridge-re, hanem a lámpatestekre, fényforrásokra is! Azért élenjáró a HUE, mert, itt maguk a termékek is frissülnek. Illetve kell internet még például az idő szinkronizálásához, programozáshoz.

A HUE Bluetooth fényforrások kompatibilisek a Bridge -dzsel, így későbbiekben a rendszer könnyedén bővíthető. Így intelligensebb otthont hozhatunk létre.

Természetesen a Bridge-el ellátott Hue rendszernek számos olyan előnye van, amelyet a Bluetooth rendszer nem támogatna. A Bridge-re 50 fényforrást vagy lámpatestet csatlakoztathatsz szemben a 10 db-bal, amit a Bluetooth tud. A Bluetooth azt a célt szolgálja, ha csak egy-pár helyre szeretnél hangulatvilágítást, akkor tegyél be HUE lámpatestet, fényforrást. BT applikáció is tudja az időzítőt és az Alexa és Google hangvezérlést.

Hogyan telepítsd a HUE Wifi rendszereit?

  1. Első lépésként helyezd be az általad megálmodott helyre a fényforrást, LED szalagot vagy lámpatestet.
  2. Második lépésként a Bridge eszközt csatlakoztasd az aljzatba. Lehetőség szerint, olyat válassz, amelyet folyamatosan nélkülözni tudsz. Tipp, ha még építkezés, felújítás előtt jársz, külön számolj egy aljzattal erre a célra! Ezután csatlakoztasd a routerhez, amit egy LAN kábellel tudsz megtenni. Amennyiben a három jelzőfény világít, úgy használatra kész a Bridge.
  3. Harmadik lépésként, töltsd le a Philips HUE alkalmazást az App Store vagy Google Play áruházból. Egy gyors regisztráció után már használhatod is az applikációt. Az applikációban keressük meg az összes párosítandó HUE eszközt.
  4. Negyedik lépés, dőlj hátra és élvezd a használatra kész rendszer előnyeit és végtelen lehetőségeit.

Amennyiben nincs kéznél a telefonod, vagy csak ki szeretnéd egészíteni rendszered kézi vezérlő egységgel úgy távirányítót, úgynevezett dimmer switch-et tudsz a rendszerhez illeszteni. Ez, ha nem lenne elég, akkor jó, ha tudod, hogy tablettel vagy okosórával, beállított programokkal, időzítőkkel, mozgásérzékelőkkel is képes vagy vezérelni mindent! iOS és Android telefonokon jelenleg3 alkalmazás fut- az alap HUE, a Bluetooth HUE, HUE Sync  (ami kifejezetten a HUE Sync box terméket működteti).

A mozgásérzékelés egy intelligens otthon nélkülözhetetlen kiegészítője. Ezzel tudod a világításodat optimalizálni. Hogyha nem tartózkodsz a helyiségben, akkor feleslegesen nem üzemel a lámpatest. Viszont, ha éjszaka a helyiségbe kell menjél, akkor praktikus lehet, ugyanis nem kell keresni a kapcsolót. A HUE erre is nyújt megoldást a Bridge eszköz használatával!

A HUE LED szalagok különleges alkalmazásával lehet a TV hát oldalán elhelyezve a kontúrok elmosása. Ezzel valódi film és moziélményben lehet részed. Az applikáción belül szinkronizáld össze a szalagot az okostelefonoddal, majd a telefon kameráján keresztül, a TV képének pixeleinek elemzésével, beállítja a rendszer a megfelelő színeket.

Minden alkalomhoz, a hozzá illő színt, fényerősséget és kompozíciót tudsz beállítani a telefonod vagy más okoseszközöd segítségével. A színvezérlés és a fény színhőmérsékletének állítása telefonos applikáción keresztül lehetséges, amivel akár 16 millió szín és 2200-6500K között 25000 fehérszínárnyalat érhető el.

Kezdéshez, ha szeretnéd megismerni a HUE rendszert elég lehet egy BT alapú lámpatest, fényforrás vagy LED szalag. Ellenben, a Bridge-en keresztüli használat jelenti a rendszer által nyújtott lehetőségek teljes kiaknázását.

Philips HUE, az intelligens világítás!” bejegyzéshez ozzászólás

Leave a Reply