Különleges világítás: A Gweilo

A “fehér szellem” amely a kézzel fogható fény különleges világítás új formában.

A lámpatest design egyre inkább mű​​remekeknek tűnnek. Ezt a különleges világítás a torontói székhelyű PARTISANS tervező cég legújabb lámpatest családja a Gweilo sem kivétel. A Gweilo különleges alkotások gyűjteménye, amely a fény manipulálására és hasznosítására tett kísérlet eredménye. A lámpatest amely kantoni nyelven „fehér szellemet” jelent a fénynek testet ad.

„Megpróbáltunk olyan fényt létrehozni, amely maga a fény … ez arról szól, hogy a lehető legközelebb kerüljünk a forráshoz. Lehet a fény egy mozgó tárgy? Miért nem világíthatja meg a medencét, a avízcseppet vagy a kendőt? ” – mondta Alex Josephson, a PARTISANS társalapítója. És úgy tűnik, elég sikeresek voltak ebben.

A világítótestek családjának sikerül megragadnia a fény folyékony és dinamikus mozgását, vonzerőt ad, A világítótestek ékezetként, középpontként vagy elválasztóként működnek, és ötféle méretben kaphatók: XS, S, M, L és XL.

Azonban a darabok létrehozásának folyamata ugyanolyan érdekes! A fényeket a hőformázás nevű technikával hívják életre, amely magában foglalja az optikai minőségű akrillemezek egyedi formázását, amikor azok nagyon forrók. Alig 400 Celsius fok alatt a lapokat hullámok és görbék utánzására alakítják ki.

Az alkotók munka közben:

Ezután beágyazzák a LED-eket a lapokba, mágikus sziluettek előállításával, amelyek hasonlítanak a fénysugarakra. A különleges világítás, kézzel faragott darabok 2015-ben LAMP-díjat és 2016-ban a legjobb világítástechnikai installációért járó AZ-díjat nyertek.

A lámpatestek úgy formálják a fényt hogy különleges testet adnak a fénynek. A technologia a felületen minden irányban egyenletesen sugárzó felületet ad amely a hullámzó felületnek köszönhetően érdekes designt hoz létre.

LED technológiának köszönhetően hosszú élettartam mellett töbféle színhőmérséklet választható amellye magát a lámpatest színét is befolyásolja. Amikor az ilyen jellegű lámpatestet kikapcsoljuk átlátszóvá válik maga a felület így nem rejt el semmit sem a bútorzatból.

Csendes de mégis érdekes darabja lesz a szobának.

Sjanos magyarországon nem elérhető ez a lámpatest család de ez a különleges világítás már egyre több gyártóál megjelenik és lehetséges hogy találunk alternatívát.

Tervező: Alex Josephson, a PARTISANS

Forrás: https://lampthecompetition.com/gweilo

Leave a Reply