Organikus design: Zaha Hadid

Az organikus design a modern építésezteben és lámpatest tervezésben is megjelenik

Zaha Hadid korunk egyik legmodernebb és leg innovatívabb építészeti tervezője. Az organikus és parametrikus design építéseztben való alkalmazásának királynője.

A Zaha Hadid Architects alapítója aki 2004-ben elnyerte a Pritzker Építészeti Díjat (amelyet építészeti Nobel-díjnak tekintenek), és nemzetközileg ismert épített, elméleti és tudományos munkájáról. Dinamikus és innovatív projektjeinek mindegyike több mint harmincéves forradalmi kutatásra épít az urbanizmus, az építészet és a formatervezés egymással összefüggő területein.

Patrik Schumacherrel együttműködve Hadid érdeklődése az építészet, a táj és a geológia szigorú összekapcsolásában rejlik. Integrálja a természetes topográfiát és az ember által létrehozott rendszereket, amik kísérleti jellegűek az élvonalbeli technológiákkal. Egy ilyen folyamat gyakran váratlan és dinamikus építészeti formákat eredményez.

Általa tervezett organikus designú épület:

A MAXXI: A 21. századi művészetek Nemzeti Múzeuma Rómában, Olaszországban és a Londoni Vízi Központ a 2012-es olimpiai játékok számára tervezett épület kiválóan bizonyítja Hadid komplex, folyékony tér iránti törekvését.

Stirling-díjjat nyert már. A legutóbbi egyéb díjak között szerepel az UNESCO díjja, amely szerint Hadidot „a béke művészének” nevezi el. A Francia Köztársaság pedig Hadidot megtisztelte a „Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres” -vel. A TIME magazin felvette a „100 legbefolyásosabb ember” listájára. Zaha Hadidot II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének Dame parancsnokává tette 2012-ben.

Lámpatestei:

Zaha Hadid építész és tervező által tervezett Aria és Avia két függesztett lámpa, amelyek a nagy építészeti alkotások fenségét reprodukálják, integrálva a legkorszerűbb világítási technológiákkal. Mindkét kollekció 50 réteg technopolimerrel készül, amelyeket a Slamp szabadalmaztatott (Polikarbonát az Avia számára és Cristalflex ® az Aria esetében), amelyek mindegyik mérete különbözik egymástól, hogy fokozza a lámpák folyékonyságát és dinamikáját, és bezárja a központi fényforrásokat.

Folyékony és dinamikus, az Avia egy miniatűr építészeti alkotás, amely tökéletesen növeli a termet az otthonban. 50 különböző polikarbonát réteg átalakítja fényforrást a csodálat tárgyává, puha, erősített hangokkal és visszaverődésekkel. A lámpa négy méretben kapható: két kicsi és két nagy.

Az Aria egy könnyű darab, amely Hadid drámai mozgásérzetével és a technikailag fejlett anyagok belső súlytalanságával párosul. 50 Crystalflex® rétegével ez a függesztőfény komplex harmonikus, mégis folyékony kortárs minőséggel rendelkezik.

Mindkét lámpa gyengéden megvilágítja környezetét szobrászati ​​uszonyain keresztül drámai módon sugárzott fénnyel, meghatározva a szilárd és üresség finoman rétegzett kölcsönhatását, amely folyamatosan fejlődik minden szempontból.

forrás: https://www.slamp.com/en/products/suspension/aria-gold-suspension/

olvass cikket ugyanebben a témában:

Leave a Reply