The SOFI STORE

Made in Hungary rovatunkban szeretnénk bemutatni nektek olyan szenvedéllyel dolgozó kreatív magyar cégeket magánszemélyeket melyek igazán egyedi világítástechnikai megoldásokat kínálnak vevőik részére.

Most a SOFI STORE alapítóját Fröhlich Balázst kértük meg, hogy mutassa be nekünk és ezáltal nektek a munkásságát és szenvedélyét.

A cég ötltete és indulása:

A cég története 2019 őszén indult el útjára, bár ha jobban belegondolok az események láncolata már 1 évvel előbb indultak el, ugyanis akkor vettem meg autómat amit az alapján is választottam hogy saját magam tudjam szerelni, alakítani. Egy év alatt rendkívül sok átalakításon és felújításon ment át a járgány amik nagyon sok autóalkatrész hulladékot hagytak hátra. Az első lámpa amit gyártottam a turbó cserét követően készült el, mivel nem szerettem volna megválni a turbó házától igy elkezdtem gondolkodni milyen lámpát tudnék készíteni.

Természetesen miután megosztottam a social média csatornákon a kész lámpát sok elismerés és kritikát kapott a koncepció, de mivel a pozitív hozzászólások voltak túlsúlyba elkezdte hirdetni Etsy-n és Ebay-en. Az első vásárló Amerikából rendelt tőlem, mely elég bizonyíték volt már számomra, hogy komolyabban foglalkozzak. Elindultam hát alapanyag keresésre, hiszen ha vállalkozás szerűen szeretném űzni ezt, szükségem lesz forrásra ahonnan alapanyagot és inspirációt tudok szerezni. Erre a legjobb hely ahová én is vittem az autó szerelésből maradt hulladékot ami nem más mint a vastelep, ugyanis itt teljesen szétszedik és szét is válogatják az autó/motor alkatrészeket, így megkönnyítve a munkámat! Mivel 3D nyomtatással már régóta foglalkoztam igy ezt a tudást és a 3D nyomtatómat fel tudtam használni hogy profibb és egyedibb termékek jöhessenek létre, arról nem is beszélve hogy a sorozatgyártáshoz is elengedhetetlen ezen technológia.

Így elkezdtem bővíteni a termékpalettát, és be is kerültem egy pécsi design store-ba illetve elkezdtek egyedi megrendelések érkezni, ami miatt már nem kizárólag világítástechnika kináltam, hanem komplett interior design termékeket.

Ezen a ponton érkezett az egyik legfontosabb megrendelésünk az elmenyvezetes.hu-tól. A kérés az volt hogy a már meglévő irodát – melyben voltak már hasonló megoldások – egészítsem ki, illetve hogy a mennyezeti spot lámpás hideg fényű világítást lehetőleg váltsam ki vagy alakitsam át. Ez az eddigi megrendelésekhez képest egy összetettebb és nagyobb projekt volt ami természetesen rendkívül nagy megtiszteltetés hiszen még ilyen területen nem bizonyítottam ezelőtt.

Ahogy a képek is mutatjak sikerült megugrani a feladatot, és egy egyedi megoldáscsomagot kínálni. Ennek folyományaként a jövőben is együtt fogunk dolgozni.

Ezen projekt kivitelezése mellet több egyedi megrendelést is csináltam melyek egyre érdekesebb kihívások elé állítottak. Egyrészt még érdekesebb interior termékeket tudtok gyártani, másrészt rájöttem hogy nem csak autó/motor alkatrészeket szeretnék felhasználni, hanem bármilyen egyedi megoldást, kezdve például egy régi parasztház ajtajának felújításával és átalakításával ebédlőasztallá, egészen az egyedi lézervágott acél termékek gyártásáig.

Felmerülhet e kérdés hogy egy ehhez hasonló projekt hogyan indulhat? Milyen tényezőket beszélünk meg, hogyan pontosítjuk és visszük véghez a megrendelő ötleteit?

Nos alapvetően ( lehetőleg helyszínen) felmérjük hogy pontosan hova kellenek a világítótestek, illetve megbeszéljük a megrendelővel hogy milyen fényre van szüksége az adott szobában. Legyen szó akár fényerőről vagy színhőmérsékletről, ezeket mindenképpen rögzíteni kell az elején. Ezt követően jöhet a koncepció felmérése. Kezdetekben csak autó/motor alkatrészekben gondolkodtam így ott sokszor adott a lámpatest alapja. Ebben az esetben elindulok és megpróbálok találni olyan eldobott alkatrészeket amik a megadott igényt tudják szolgálni. (Nem mindegy hogy egy 8 izzós csillár-t szeretnénk vagy egy éjjeli szekrényre lámpát, ettől függ a keresendő alkatrész paramétere is.) 

Viszont amióta bármilyen egyedi világítótest gyártását vállalom, azóta egy kicsit részletesebb beszélgetést folytatok le a megrendelőkkel. Próbálom megismerni magát az embert és hogy miket szeret, hogy tudjam milyen stílus illik hozzá. Gyakran bátorítom a megrendelőt hogy nézzen fel Pinterestre hátha lát valamit, én is szoktam használni kiindulási alapnak. Ezt követően kezdődhet a tervezés és a gyártás. Erről szinte kivétel nélkül készül fotós és akár videós dokumentáció is. Ezáltal a megrendelőt is belevonom a komplett gyártási folyamatba illetve folyamatosan láthatja készültség státuszát.

A jövőre nézve szeretnék több polcos terméket gyártani, és lehetőleg szeretnék még több egyedi megrendelést kapni, legyen szó autó/motor alkatrészből készült termékekre vagy bármilyen egyedi megrendelésről. Ezen felül tervbe vannak egyedi falburkolatok sorozatgyártás is, amiknél a fő szempont hogy további funkciókat és intelligens technológiákat is intergráljunk a piacon kapható falburkolatokhoz képest mindezt költségtakarékos módon!

Elérhetőségeink:

Mobil: +36-30-7575-100

E-mail: thesofistore@gmail.com

Weblap (ideiglenes url) : https://balazsfrohlich.wixsite.com/sofistore

Leave a Reply