Kültéri lámpák, második fejezet

Fali lámpák

Mint az előző cikkben írtuk, folytatjuk a kültéri világítás következő típusával, ami nem más mint a népszerű fal világítás.

Kezdjük a téma elejét az alapoktól. Az alapja a fali világításnak mindenképp a gondosan megfontolt lámpa kiválasztás, de legalább a felfogatása, hogy a villanyszerelés előre a falba süllyesztett védőcsőbe kerüljön. Természetesen ez a felesleges vezetékek látványa miatt szükséges.

Sollux kecses vonalival megálmodott modellje

Leggyakrabban a kültéri fali lámpát két felhasználási formában szoktuk betervezni. Egyik opció amikor szükségét láthatjuk, maga a terasz megvilágítása, abban az esetben ha nem lenne lehetőség mennyezeti lámpát felhelyezni. Ebben az esetben nem szabad figyelmen kívül hagyni a kiszemelt lámpának a fényáram paraméterét is és ezután mérlegelni!

Meyer Lighting alternatívái

A másik felhasználása kültéri fali lámpáknak a ház oldalán, ha design szempontjából szeretnénk felhasználni. No már most ez nem kifejezetten azt jelenti, hogy szép darabok, de semmi fénye… Igenis a modern design lámpákat nyugodtan lehet applikálni az először említett variációba is, amikor erősebb fényáramra van szükségünk.

Ami az aktuális trendeknek megfelel teljes létjogosultsággal, az a direkt-indirekt fali lámpa variáns. Ez leegyszerűsítve annyit tesz, hogy le és fel irányba is szórja a fényt a lámpa. Ennek szerepe, hogy a lefelé világító része megvilágítsa az utat, a felfelé irányú világítás pedig varázslatos vizuális élményt vált ki bennünk. Érdemes olyan falfelületre megálmodni ami homogén, mert azon szépen látszik a fényszórása. Ez gyártótól függően széles skálájú sugárzási szögben választható . Viszont ha van egy fali dísz vagy a stablondeszkát szeretnénk világítással feldobni arra is tökéletesen alkalmas.

Persze van hagyományosabb megoldás is, példásul a Norlys gyártótól is

Ami még feltétlen említésre méltó, az a falmosó lámpák halmaza. Ebbe a típusba minden bele tartozik minden olyan lámpa aminek a fénye súrolja a falat -tulajdonképpen a direkt-indirekt lámpák is ezek- és ezeknek az elhelyezkedése lehet fal tövébe lent vagy fent, vagy akár középen is.

A Schrack falmosó lámpája

Végezetül ne felejtsük el a mára már közönségbarát kültéri lámpa egyik nagy befutóját, a LED reflektort. Igen, tudom most sokan felhördülnek, viszont el kell felejteni azokat a tipikus régi reflektor kinézetű világítótesteket. Mára korszerű és modern tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például, hogy beépített mozgásérzékelős legyen avagy nem.

Ledvance LED reflektor

Mint látjuk a kültéri homlokzat világításnak számos formája van, a különleges designról és megoldásokról számos gyártónak sok saját termék palettája van. Érdemes rászánni az időt a tervezés fázisában.

Látogassatok el Instagram oldalunkra is, ahol folyamatosan osztunk meg Világítástechnikával foglalkozó képeket:

Továbbá egyre bővülő Facebook közösségünkbe is nézz be, vagy kövess Facebook oldalunkon is, amit a “Kapcsolatok” fülön lehet megtalálni.

Források: https://www.schrack.hu/ , https://www.platek.eu/eng/ , https://www.meyer-lighting.com/en.html , https://www.santacole.com/en/ , http://sollux-lighting.pl/ , https://www.norlys.com/ , https://www.iguzzini.com/ , https://www.ledvance.com/

Leave a Reply