Artemide: a világ legjobbja

Az Artemide az Olasz székhelyű 1960-ban Ernesto Gismondi által alapított gyártó. A cég vezető szerepet foglal el a világ lámpagyártóinak élvonalában. Az Artemide 750 dolgozóval rendelkezik amelyből több mint 60 fő kutató fejlesztő.

A cég mindíg is az építészeti technológiával szoros kapcsolatban dolgozik és fejleszt. A legnevesebb designerekkel dolgozik együtt. Felsorolni is nehéz oly sok neves designer munkáival találkozhatunk.

Több díjjat többször is sikerült elnyerni:

Compasso d’Oro ADI

A Compasso d’Oro egy olyan ipari formatervezési díj, amelyet Olaszországban 1954-ben indított a La Rinascente cég, Gio Ponti és Alberto Rosselli eredeti ötletéből. 1964-től kizárólag az Associazione per il Disegno Industriale (ADI) üzemelteti. A díj célja az, hogy elismerje és előmozdítsa a minőséget az Olaszországban gyártott ipari formatervezési minták területén,

IF Product Design Award

Az IF termékdizájn díjat 1954-ben vezették be, és évente az iF Nemzetközi Fórumtervező szervezet adományozza. Az iF versenyén évente több mint 2000 termék versenyez körülbelül 37 nemzetből, a bírák neves szakértők. A legjobbak közül egy iF arany-díjjal jutalmazzák, az úgynevezett „Design Oscar” -nak.

Red Dot Design Award

A Red Dot Design Award egy nemzetközi termékdíj, amelyet a Design Zentrum Nordrhein Westfalen adományoz Essenben, Németországban. Díjkategóriákat hoztak létre a terméktervezés, a tervezőirodák és a tervezési koncepciók számára. 1955 óta a tervezők és a gyártók jelentkezhetnek a díjakra, a nyerteseket pedig éves ünnepségen mutatják be. A győztes termékeket a Red Dot Design Museum-ban mutatják be, az Essen történelmi Zollverein szénbányai ipari komplexumának helyén. A Red Dot Design Award-ra 61 országból több mint 11.000 pályázatot nyújtottak be

Wallpaper Design Awards

A Wallpaper Magazine, amely évek óta népshzerűsíti a formatervezési, divat-, művészeti és életmódvilágot, létrehozta a „Wallpaper Design Awards”, hogy díjazza az év legreprezentatívabb termékeit, embereit és márkáit.

Mind a négy díjban kiemelkedő számú lámpatestel sikerült nyerniük. Azt gondolom ezek a díjjak mutatják meg igazán hogy az Artemide mennyire vezeti a designt a világítótestek piacán.

Lámpacsaládjai közt sokfélét találhatunk, modern letisztult vagy épp retro. A számunkra legérdekesebeből mutatunk be pár darabot:

CALIPSO: tervezte Neil Poulton

New Nature: tervezte Ross Lovegrove

“O” floor: tervete Elemental csapat

Cosmic Angel: tervezte Ross Lovegrove

Ross Lovegrove külön cikket érdemel következő cikkük rólla szól majd!

Az esszencializmus, a biomimetika és az organikus design a leginkább jellemzők munkásságára, akár egy termék, tér, akár egy szobrászati alkotás létrehozása alkalmával. Az utóbbi években a terméképítészet nagy gyakorlójává vált különféle nem mindennapi elképzeléseivel. Egy dolog bizonyos, olyan magas-szintű design jellemzi munkáinak eredményét, melyre manapság még kevesen képesek.

Napjaink legforradalmibb designere, mindemellett a munkái én személyes kedvenceim.

Artemide honlapján mindenképpen érdemes körülnéznük: https://www.artemide.com/en/

Képek forrása: Artemide hivatalos weboldala.

Leave a Reply