Kültéri lámpák, első fejezet

Taposólámpa és lépcsővilágítás

Mint már a bevezető cikkünkben írtuk, a kerti világításnak számos formája ismeretes már. A következőkben a taposó és lépcsővilágításra fókuszálunk. Mindkettőre jellemző a kisebb fényáram, másik pedig, hogy talajba vagy éppen falba süllyesztett tulajdonsággal rendelkezik. Az utóbbi tulajdonság eredményezi az elegáns, alig észrevehető lámpatestet és annak csodás fényjátékát.

A taposólámpára jellemző például a kert helyiségek járdáinak megvilágítása. Elegendő fényt ad ahhoz, hogy közlekedésre alkalmas legyen, de mindezt úgy, hogy a sejtelmes, romantikus hangulat megmaradjon.

Astro gyártó irányítható fényű taposólámpája.

Ami egyben előnye, hogy léteznek különféle sugárzási szögű taposólámpák, amivel könnyen elérhetjük a tökéletes eredményt, felesleges fényszennyezés nélkül. Ez a szemünk védelmébe is ajánlatos, hogy ne kápráztasson. Mivel kültérről beszélünk, így a lámpák IP védelme elengedhetetlen, aminek az optimális minimum értéke az IP67.

A taposólámpával szinte összeköthető lámpa, a lépcsővilágító. Funkcionalitásában nagyobb hangsúlyt kap, mivel a lépcsőfokon a biztonságos közlekedéshez a sötétben kifejezetten nagy segítség.

Ares lépcsővilágítója

Természetesen itt is a fent említett IP védettségnek meg kell felelnie a lámpáknak az időjárás viszontagságai miatt.

LED szalagos lépcsővilágítás

Továbbá ne feledjük, hogy a LED szalag szinte felülmúlhatatlan felhasználásával a lépcsővilágítást is megvalósíthatjuk. A lehetőségek tárháza végtelen. Választhatunk kedvünkre való színhőmérsékletet, fényáramú LED szalagot. Egyre elterjedtebb manapság a napelemes talajba süllyeszthető lámpa. Praktikus kétségtelen, viszont az élettartama a technológia miatt erősen korlátozott.

Nyilvánvalóan a lépcső világításnak nem csak ez a típusa van, hanem fali verziója is népszerű, de arról a következő cikkünkben fogunk írni.

Végezetül pár alternatíva még a fent említett lámpákra:

Források: http://www.aresill.net/ , https://www.architonic.com/ , https://www.arketipomagazine.it/en/ , https://www.astrolighting.com/ , https://www.pinterest.co.uk/ , https://secondnature.co.nz/ ,https://www.searchlightelectric.com/ , https://www.ecolocityled.com/ , https://leds-c4.com/es

Leave a Reply