Black Star autómosó, Moszkvából

Kihívásokkal és érdekességekkel teli feladat egy ilyen autómosó megtervezése egy egyedi autómosó létrehozása, amely egy kiállítóteremre emlékeztet, és az emberek rácsodálkoznak. Ugyanakkor alapvető fontosságú volt a tér funkcionalitásának megőrzése és a megfelelő munka biztosítása. A projekt nehézsége a létesítmény helye volt: Ez a helyiség egy épület földalatti része Moszkva belvárosában, azaz az alacsony mennyezet és a természetes fény hiányával kellett szembenézni. Ezért az volt a szándék, hogy vizuálisan kibővítsék a teret és megváltoztassák annak geometriáját.

A belső koncepció a tér egyszerű geometriájának átalakítása és refrakciója a minta alakja alapján. Az ötlet a sötét grafit szín, a fényes kalligráfia kompozíció és a könnyű installációk kombinációjával valósul meg. Figyelembe véve a helyiség autómosó funkcióját az orosz Greta Project speciális kalligráfiai mintát hozott létre, amely rendszeresen ismétlődő Black Star névből áll. A grafika és a geometriai mintázat emlékezetes hatást hoz létre, és vizuálisan kibővíti a zárt teret.

A Black Star címke szimbóluma egy fekete nap, amelyet a mosóegységekben lévő gyűrű formájú függesztett lámpatesttel szimbolizáltak. A bejárati részben, az X-alakú világítótesteket használtak a szimbólumok kontrasztjának kialakítása érdekében. A belső tér energikusabbá tétele érdekében a lineáris lámpákat 45 fokos szögben kellett elhelyezni a bejárat és a kijárat mindkét oldalán. Megteremti a látogató látásának vizuális mozgását, és a látogatót a létesítmény fő részére irányítja

A kávézó belső tere elképzelése az egyszerű tér meghosszabbítása, gyakorlatilag a mosó design továbbvitelével ugyanazon tér hatását keltik. A design itt a olyan komplex geometria, amely létrehozza a vizuális hatást és felhívja a látogatók figyelmét. Ebben a projektben a tervezők meg akarták mutatni, hogy a tér szokásos formái hogyan alakulnak át geometria alkalmazásával, és hogyan befolyásolja a szín a tér érzékelését.

A lámpatestek ezen projektben tehát nem csak a fény funkcionális szerepét töltik be de a design szerves részévé válnak, kibővítik a teret és kotrasztokat hoznak létre.

forrás: az eredeti cikk az urdesignmag.com oldalon jelent meg.

Leave a Reply