Színhőmérséklet

Színhőmérséklet ez a fényforrásunk színének jellemzője, melynek mértékegysége a kelvin (K).

 Az úgynevezett patkó görbe (Planck görbe) jellemzi! Ez a patkógörbe egy fekete test sugárzó hevítésének fázisait írja le! Azaz megmutatja, hogy a például a vasat hevítve milyen színekben izzik. Egy 3000K-es fényforrás fényének színe megegyezik a 3000K hőmérsékletre hevített vas színével! A fényforrásokat fényük színe alapján három csoportba soroljuk. Meleg: a színhőmérséklet kisebb, mint 3300 K; semleges 3300-5300 K; hideg, a színhőmérséklet nagyobb, mint 5300 K (kelvin). (a 4000K-t általában mindenki hidegnek hívja mert érzetre hideg fehér) 

A színhőmérsékletet úgy kell megválasztanunk hogy megfelelő legyen a helyiség funkciójához. A hidegebb fény olyan helyiségekbe való amelyekben dolgozunk például dolgozószoba vagy konyha. A melegebb fény meghittebb otthonosabb világítást eredményez. Ezt ajánljuk hálószobába vagy nappaliba.

Természetesen a design is fontos egy melegebb színekkel berendezett szobába meleg fehér való de egy minimalista hidegebb fehérebb színekkel berendezett helyiségbe hideg fehér.

Figyeljünk arra hogy ne olyan fényforrást vagy lámpatestet válasszunk aminek adatlapján -tól -ig (Pl.: 2700-3200K) színhőmérséklet van megadva. sajnos előfordul hogy ezek még egymással sem fognak megegyezni és csúnya ha egy csillárba behelyezve négy fényforrás négyféleképpen világít. Ha jobb márkásabb fényforrást vagy lámpatestet veszünk ott pontosan megvan határozva a színhőmérséklet és nem lesz ilyen problémánk.

Színhőmérséklet” bejegyzéshez egy hozzászólás

Leave a Reply