Hálószoba világítás

A hálószoba, mint helyiség talán az egyik legfontosabb. Ebben a lakrészben is fontos szerepet játszik a jól megfontolt és kiválasztott lámpa témakör, ami több síkúnak ajánlott.

Tulajdonképpen itt is érvényes a szem pihenését elősegítő színhőmérséklet kiválasztása, ami a meleg fehér!

Alkalmazzunk egy központi, nagy fényáramú és akár figyelemfelkeltő, önmagában is helytálló lámpatestet. Ennek szerepe, hogy akár a szoba dísze legyen, de mindemellett, hogy erősebb fényereje legyen, amennyiben azt kívánja az ember. Bátran lehet választani akár díszes csillárt, vagy nagy méretű mennyezeti lámpatestet is!

A hálószoba fő világításának elhelyezkedése általában központi helyen található, amely belépve egyből feltűnik. Kisebb hálókban ez az ágy fölött található. A befüggesztésnél vigyázzunk arra, hogy fejmagasság fölött legyen soha nem alatta.

A másik kardinális fény biztosítását szolgáló pont, a kiegészítő világítás. Ennek a lényege, hogy szórt, és nem túl erős legyen, mivel ez csupán a kikapcsolódáshoz ad segítséget. Több variáció közül is válogathatunk. Vegyül először azt, ami szinte kötelező, mint funkciójában, mint pedig megjelenésben, ami nem más, mint az ágy melletti éjjeli lámpa.

Ennek is számos típusa van, mint például falikar, aminek akár lehet tartozéka kihajtható olvasólámpa, továbbá lehet egyszerű kisebb állólámpa, de magasabb is, ami eleganciát kölcsönöz az esztétikus képben. A lényeg, hogy az a lámpa szolgálja azt is, ha például olvasni akarunk, legyen megfelelő fénye. Továbbá a kiemelt központja a hálószobának az ágy, tehát az akörüli világítás, ami komoly szerepet élvez. 

Néhány kép a teljesség igénye nélkül inspirációnak:

Leave a Reply